2017. június 17., szombat

MEGERESZKEDETT TOKA?



Elmúltam 50. Hogy mennyivel, persze nem árulom el, hiszen nőből vagyok. De amit évtizedeken át nem tapasztaltam, sajnos most egyre többször: a bőröm bizony folyamatosan veszít a rugalmasságából. Itt-ott már nem olyan feszes, és mivel sajnos főleg ülőmunkát végzek, a napi (heti) rendszeres tornagyakorlat is inkább nyáron, biciklizés vagy kerti munka formájában nyilvánul meg. De ami elég volt még pár éve, ma már nem.
Az életkor előrehaladtával egyre több testi problémával találkozunk – kívül-belül. Az öregedési folyamat alól sajnos senki nem bújhat el, a gonosz gravitáció előbb-utóbb mindenkit utolér. Az idő múlásával mindenkinek szembesülnie kell azzal a ténnyel, hogy bizony változunk, és sajnos nem előnyünkre. Trükkökkel azonban javítani lehet a helyzeten. A kor (az idősödés) egy vég nélküli folyamat, nem tudjuk megállítani, de ellenőrzésünk alá vonhatjuk.
Bőrünk a legnagyobb szervünk, minden változás meglátszik rajta. Ha stresszesek vagyunk, „felhős” lesz a homlokunk, ráncolódnak a szemöldök közti vonalak. Ha kialvatlanok vagyunk, árnyékos, karikás lesz a szemünk alja (szuper ellene a Sahcher krémünk). Ha följönnek a kilók (de sajnos hajlam is lehet), tokát növesztünk. A „pulykanyak” is szörnyű. Ha dühösek vagyunk, a szájunk körül futnak össze a függőleges vonalak, brrrr.... 

Mindnyájan hallottunk már arról, miként maradjunk fittek és egészségesek. Hasonlóképpen, léteznek arc-gyakorlatok, melyek segítenek a fenti problémák leküzdésében. 


Orca-húzás   

Ez a gyakorlat az állkapocs körüli gondokra kínál megoldást.
  • Hüvelykujjunkat állunk alá helyezve, húzogassuk szét bőrtünket, és közben mondogassuk: „oh”. Ezt érdemes 60-120-szor csinálni, erősítjük vele az áll alatti izmokat.
Orca és nyak-húzogatás
  • Húzogassuk ajkunkat a felső és alsó fogakra. Tartsuk rajta, mosolyogjunk, kb. 10 mp-ig. Ismételjük meg kb. 12-szer.
Nyak-emelés
A nyakizmokat erősíti, főleg ereszkedő bőr vagy toka ellen ajánlatos.
  • Húzzuk hátra nyelvünket, egyúttal húzzuk hátra a nyakunkat is. Tartsuk így kb. 10 mp-ig, és ismételgessük 20-szor. Fejünket is mozgathatjuk, föl-le, ill. oldalsó irányba.
A dupla-toka ellen
  • Miközben ülünk, fejünk általában lefelé irányul. Csukjunk be szánkat, nyelvünket húzzuk fül a szájpadlásunkhoz, fejünket emelgessük, húzogassuk fölfelé. Közben nyitjuk-csukjuk szánkat, kb. 12-szer ismételve. Figyeljünk arra, hogy a nyelv folyamatosan érintse a szájpadlást, főleg, mikor csukva van a szánk. Majd 20 mp-nyi pihenés után megismételhetjük.

A gyakorlatok mellett elengedhetetlen a megfelelő hidratáltság. Erről már sokszor foglalkoztam, itt és itt. És még jó pár helyen.
De ezt még magamnak is írom, mert bizony hajlamos vagyok a kevés folyadék-bevitelre. Ez nem jó! Alkalmazzunk masszázsokat, hámlasztást, időnként végezzünk körkörös mozdulatokat az arcunkon. Ha egyszer-egyszer eljutunk kozmetikushoz, miközben ellazulunk, figyeljük, milyen mozdulatokat tesz. Néhányat otthon is gyakorolhatunk. Erős napsütésre – mondom ismét magamnak is – ne menjünk. A reggeli és délutáni nap éppolyan jól barnít, viszont sokkal kevésbé káros. És sokkal kevesebb fényvédőt kell alkalmazni, mert azért azt lássuk be, a sok mesterséges UV-szűrő sem tesz túl jót, sokáig.
Szóval lehet szépen öregedni, figyeljünk hát rá. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése