2017. június 22., csütörtök

A GYÖKEREK ÉS GUMÓK ÉLETTANI HATÁSA - AZ AYURVEDA AJÁNLÁSÁVAL




A gyökereket és gumókat az egészséges ételfajták közé soroljuk, mivel a földből közvetlenül vehetik föl az egészség számára oly fontos vitaminokat és ásványi anyagokat.Bár mindegyiknek egyedi tulajdonsága van, mégis van bennük közös és jellegzetes. Néhány példa arra, milyen fajta gyökeret ehetünk: sárga- és fehérrépa, cékla, kohlrabi, torma, paszternák, rutabaga (svéd karórépA), yucca, hagyma, fokhagyma, daikon (a keleti konyha egyik kedvelt főtt ételfajtája), kurkuma, csicsóka, retek és gyömbér.
A gyökerek és gumók főleg antioxidánsokkal, ill. A, B és C vitaminnal, valamint vassal vannak tele. Ezen kívül lassan égő szénhidrát-ill. rost-tartalmuk pedig kiváló a gyomorra, segíti a test anyagcsere-rendszerét, valamint a vérnyomást.  Emellett általában magasak béta-karotinban, és olyan esszenciális ásványi anyagokat tartalmaznak,mint pl. kálium, foszfor, magnézium és vas. Nagy oktánszámú tápanyagaik és alacsony kalóriatartalmuk miatt a gyökérzöldségek tökéletes táplálékot jelentenek a fogyni vágyók, ill. az egészséges életmódra törekvők részére.
Na, nézzük hát milyen előnyei vannak az egészségünkre és étkezésünkre ezeknek a gyökereknek és gumóknak:

1. Javítja az általános fizikai és mentális egészséget

Magas antioxidáns-tartalma segíti az ártalmas szabad gyökök és mérgek kiürítését a szervezetből. Ezek ugyanis számos betegséget okoznak. Magas a kálium, a foszfor és magnézium-tartalmuk is. Ezek az ásványok erősítik a csontokat és a kognitív fejlődést. Egy egészséges elme számos, az elméből származó rendellenességet képes eltávolítani, ugyanakkor fizikai tünetekként manifesztálódnak.

2. Csökkentik a rák kockázatát
Nagyon sokféle zöldség-gyökér tartalmaz antioxidánst és fitokémiát, mely  - állatkísérletek igazolták - nagy mértékben csökkenti a rák kockázatát. A fenolos vegyületek mellett a gyökerekben és a gumókban jelen lévő szaponinok kulcsszerepet játszanak rákellenes és tumorellenes szerekként. A szaponinok több csoportja erős daganatellenes hatást fejt ki a különböző rákbetegségekre.

3. Megakadályozzák a vashiányt
A vas elengedhetetlen ásványi anyag a szervezet számára, mert az oxigént szállítja a szervezet különböző részeibe. A vashiány szervi elégtelenséget okozhat, és fertőzésekhez és betegségekhez vezethet. Okozhat fáradékonyságot, szapora szívverést, étvágytalanságot, kedvetlenséget, székrekedést, memória-zavart, ingerlékenységet, migrént.
A fehérrépa a napi C-vitamin szükséglet egyharmadát tartalmazza, ezen kívül hatékony antioxidáns, amely segíti a vas felszívódását, és segíti a szervezetet a kollagén kialakulásában a csontok és porcok számára. A csicsókák nagy mennyiségű vasat tartalmaznak, amelyek segítenek támogatni az idegi egészséget, a vörösvértestek képződését, az anémia megelőzését és az egészséges anyagcserét.




4. A folát felvétel javítja a DNS-t
A folát, ill. a B9 vitamin az egyik legfontosabb vitamin. A folsav szintetikus folsavját élelmiszer-erősítésre és kiegészítőkre használják. A folát létfontosságú a testünk számára, mivel a sejtek és szövetek növekedésének ösztönzése mellett segíti és javítja a DNS szintézisét. Sok gyökérzöldség tartalmaz nagy mennyiségű folsavat, és a napi folsav igényének csaknem 20 %-át biztosítja.

A B9 vitamin alapvető fontosságú terhesség ill. szoptatás idején. A folsav a memória-elvesztés, az Alzheimer-kór, az életkorral összefüggő halláskárosodás, a szemkárosodás, az életkorral összefüggő makula-degeneráció (AMD) megelőzése, az öregedés jeleinek, a gyenge csontok (osteoporosis) és számos egyéb körülmény kezelésében hasznos. A folsav 20% -30% -kal csökkenti a homocisztein-szintet azoknál a betegeknél, akiknek normális vagy kissé emelkedett homocisztein-szintje van. Ez ugyanis a szívbetegséggel és a stroke-kal függ össze.

5. A betával jobb az immunrendszer
A sárgarépa, édesburgonya, fehérrépa és karórépa bőséges C-vitamin-, béta-karotin-forrás, melyek tisztítják a vért, megakadályozzák a magas vérnyomást, szívbetegséget és stroke-ot. Az édesburgonya, a yam és a kakaó sárga fajtái béta-karotint tartalmaznak. A szervezet A-vitaminná alakítja a béta-karotint, amely elengedhetetlen a látás és csontfejlődés szempontjából. A béta-karotin szintén elősegítheti a szürkehályog megelőzését. A béta-karotin hatásos a rák megelőzésében, ugyanakkor hiánya megduplázhatja a rák kialakulásának kockázatát. Segít az immunrendszer javítását is. A cékla egyedülálló fito-nutriensekkel van tele, melyek támogatják a szervezet antioxidánsait és a méregtelenítő folyamatot. A cukorrépa és egyéb gyökérzöldségek hozzáadásával a napi étrend segíthet a rendszer tisztításában.
Figyelem: a béta-karotin tartalom forralás, gőzölés és a mikrohullámú sütő hatására csökken. 50 perces forralás csökkenti a béta-karotin-tartalom egyharmadát. A mikrohullámú alkalmazásával a legnagyobb a veszteség. 

6. Növelje állóképességét, csökkentse súlyát
A cukorrépa -ital növelheti az állóképességet, meghosszabbíthatja életünket, és több kalória ég el. Kísérletek szerint napi 500 ml cukorrépa-ital 6 napra történő bevitele lehetővé teszi teljesítményünk 16 %-os növelését. Az italban található nitrát segítségével jobban felszívódik az oxigén, és jelentősen csökkenti a vérnyomást, segíthet a nem kívánt súly elvesztésében. A nagy mennyiségű tápanyag és az oldható rost segít az emésztőrendszer tisztításában és növeli az energiánkat.   

Ha eddig nem tettük volna, érdemes tehát  étrendünkbe belevenni ezeket a létfontosságú ételfajtákat.
Közelebbről is megismerhetők főzőtanfolyamainkon

Könyveink pedig kiváló recepteket tartalmaznak. 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése