2017. március 19., vasárnap

AYURVEDA - KEZELÉS, ÉTKEZÉS ÉS MÁS



Az ayurvedát körülbelül 5000 éve alkalmazzák. Hozzátartozik a személyre szabott fitoterápia, az étrend, a testmozgás - jóga -, a meditáció, spiritualitás, a masszázs és egyéb gyógymódok. Az ayurvedikus felfogás az egészséget a fizikai, érzelmi és spirituális energiák egyensúlyának tekinti, következésképp az egészség károsodását az elemek egyikének kiegyensúlyozatlansága okozza.
A kezelés célja az egyensúly helyreállítása személyre szabott módszerekkel, általában egyszerre többféle beavatkozás révén. 

Ayurvedikus diagnózis, kezelés
Ilyenkor felveszik a kórtörténetet, megvizsgálják a beteget, diagnosztizálják a kiegyensúlyozatlanság jellegét, majd megpróbálják az egyensúlyt kezeléssel helyreállítani. A legfontosabb szempont az életmód, de előfordul ayurvedikus táplálékkiegészítők alkalmazása is.  Egy kezelés körülbelül 30-60 percig tart, és általában több alkalomra van szükség; a kezeléssorozat komolyabb esetekben akár egy évet is igénybe vehet. Az ayurvedikus hagyomány azt állítja, hogy minden betegség kezelhető.

Mik a bizonyítékok?
Az ayurveda teljes rendszerét nem elemezték klinikai vizsgálatokkal, egyes elemeit azonban igen. Az eredmények vegyesek. A jóga például bizonyítottan segít a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében. Ugyanakkor egy nemrégiben végzett vizsgálat szerint az indiai masszázs nem jár különösebben pozitív hatással a szélütéses betegekre nézve.
Az ayurvedikus gyógyszerek általában gyógynövényekből és egyéb összetevőkből állnak. Biztatók az eredmények a pattanással, a székrekedéssel, a cukorbetegséggel, az idült szívelégtelenséggel, az elhízással, valamint a reumatoid arthritisszel kapcsolatban.

Mérgező nehézfémek a készítményekben
Az ayurvedikus gyógyszerekkel kapcsolatban gyakran felmerül, hogy egyes készítmények nehézfémeket tartalmaznak. Ezzel azonban vigyázni kell, mert bár az ayurveda szerint megfelelő használat esetén a hatás pozitív, a nehézfémek azonban mindenképpen igen mérgezőek, függetlenül a felhasználás módjától. Figyeljünk tehát mindig az összetevőkre.


Működik, vagy átvernek vele?
Az ayurvedikus gyógyítás tehát összetett dolog, ezért nem könnyű értékelni. A rendelkezésre álló bizonyítékok alapján bizonyos elemei hatékonyak, mások viszont kipróbálatlanok vagy kifejezetten veszélyesek, mint például egyes gyógynövénykészítmények.
--

Az ayurvedikus táplálkozási tudomány szerint mindenképp  érdemes változtatnunk az étkezési szokásainkon, ha hosszú távon jól szeretnénk érezni magunkat a bőrünkben.  Mert ha megnézzük, hogyan eszünk, akkor legtöbbször rohanva gyorsan bekapunk valamit, akár hidegen, mert nincs időnk megmelegíteni. A probléma csak az, hogy ha így eszünk, akkor nem tudjuk rendesen megemészteni az ételt, és az egészséges ételeink nem is válnak annyira jó vérré a testünkben.


1. Akkor együnk, amikor meleg az étel
Ne legyen túl forró, sem pedig túl hideg. A meleg étel segíti az agnit, könnyíti az emésztést, rendbe hozza az anyagcserét.
Az agni – emésztő tűz – működése a nap folyamán ciklusos. A helytelen táplálkozás miatt az emésztés felborul, és emésztési panaszok jelentkeznek: gyomorégés, savtúltengés, reflux, székrekedés, hasmenés, stb. Az agni ciklikusságára igen rossz hatással van a rendszertelen, kihagyott étkezés, a nassolás, a rágógumi, a cukorka, a kávé, az alkohol, a dohányzás, a fekete és zöld tea, a túlzott sóhasználat.

2. Frissen főzött ételek
A friss étel tele van életenergiával és nyomelemekkel, de amint megfőzzük, elkezd mindez eltűnni belőle. Ha túl sokat áll az étel, akkor már nehezen emészthetővé válik, próbáljuk meg tehát kerülni  a 24 óránál régebben főtt ételeket.


3. Megfelelő mennyiségű ételt együnk
A túlevés emésztési problémákhoz és az energia csökkenéséhez vezet. Nincs olyan átlagmennyiség, ami mindenkire rászabható lenne, mivel különböző igényűek és méretűek vagyunk. Az a legjobb, ha fölismerjük, hogy a gyomrunk 50 %-ban legyen tele étellel, 25 százalékban folyadékkal és maradjon 25 százalék hely az emésztéshez.

4. Rágjuk meg alaposan az ételt, és együnk szép nyugodt tempóban
Az emésztés a szájban kezdődik. Ha jól megrágjuk, sokkal könnyebb lesz a emésztési procedúra többi szakasza. Nem javaslom az "1 falat étel - 1 korty ital" módszert, mert az nagyon megterheli a gyomrot.

5. Ne együnk kényszeresen, várjuk meg, míg az előző étkezést megemésztettük
Ha igen gyorsan fogyasztjuk el az ételt, emésztőrendszerünk könnyen megbetegszik. Akkor jó, ha az étkezés után  könnyűnek, felszabadultnak, éhesnek és szomjasnak érezzük magunkat.


6. Együnk nagyjából ugyanazokban az időpontokban minden nap
A test szereti a rutint. Az emésztőrendszerünk így  felkészül előre az emésztésre, és könnyebben emészti azt meg. Sokszor már csecsemőkorban rontják el a baba táplálkozását: míg pici, nagyjából ugyanakkor eteti meg az édesanya, de ha pl. kirándulni megy, vagy elutazik a család, a rendszeres étkezés nem tartható, fölborul a baba egyensúlya.
Emlékszem, egyszer egy szervezett buszos (1,5 napos) utazás keretében egy partnerirodám utasa vinni akarta a 6 hónapos babáját a társas-utazásra, mondván, a baba nyugodt, éjjel alszik, stb. Pár dolgot azonban nem vett számításba. A babát rendszeresen etetni (szoptatni) kellett, tisztába rakni, éjjel nyugalomra lett volna szüksége az alváshoz. Az utazási izgalom is átragad a picire, és végig fogja sírni az utat, jobb esetben is igen nyűgös lesz. Arról nem is beszélve, hogy a többi 45 utas nyugalmát is kellőképpen megzavarja. 
Nem emlékszem már, mi lett a vége, de arra igen, hogy heves vitám volt a partnerirodás kollégával.

7. Akkor egyél, ha éhes vagy
Az éhség természetes ösztön, nem szabad elfojtanunk.  Ha kialakul az evési rutinunk, egy idő után  a megszokott időben leszünk éhesek, és elmúlnak a falási és nassolási rohamok.


A túlsúly, az ayurveda szerint nem feltétlenül a túlevés következménye, sokkal inkább az anyagcsere és a táplálkozás harmóniájának a megbomlása.  Nincsenek önmagukban jó vagy rossz ételek, hanem csupán az adott egyén számára egyik-másik táplálék jó vagy rossz.

8. Soha ne együnk feldúlt állapotban
Ideges, mérges vagy sírós hangulatban érdemes az étkezést elhalasztani. A feldúlt test képtelen normálisan emészteni.

9. A környezet legyen csendes, nyugodt
A nyugodt környezet megnyugtatja az elmét, mely azért fontos, hiszen az elme hatással van testre, ezáltal az emésztésre is.


10. Mindig ülve együnk
Gyorséttermek? Ráadásul utcán át? A lehető legrosszabb! Ez csak az étterem tulajdonosának jó, nekünk semmiképp! Kerüljük el a kocsiban, sétálás közben vagy állva történő "bekapok-valamit" evést. Az ülés biztosítja az energiát az emésztéshez.

11. Koncentráljunk az ételedre
Finomabb az étel, ha odafigyelünk magára az étkezésre. Régen vasárnap délben kis ünnepi ebédek voltak, megadtuk a módját az étkezésnek. Beszélgettünk, jól éreztük magunkat. Ma? Örökös harc a férjjel: ne olvasd az újságot; a gyerekkel: ne mobilozz!  ismerős? 
Kerüljük a figyelemelterelő hadműveleteket evés közben, mint a tévézés, olvasás vagy épp a munka.

12. Üljünk egy helyben pár percig minden étkezés után
Ne úgy együnk, hogy utána már szaladunk is tovább. Hagyjuk, hogy az emésztőrendszer tegye a dolgát.

Ezek az ayurvedikus étkezési irányelvek egyszerűek, de nagy változást hozhatnak az életedbe. A jó egészség a jó emésztéssel kezdődik.
http://ayurvedshop.hu/egyeb-termekek-132/ayurveda-konyvek-gyogyitasrol-novenyekrol-izekrol-158



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése