2017. február 26., vasárnap

A VATA DOSHA - HA KIBILLEN

Sokszor írtunk már a különböző doshákról, most megint taglaljuk egy kicsit részletesebben.

A 3 dosha jellemzői és funkciói:

VATA - az űr és levegő tartozik hozzá. Jellemzője, hogy mozgékony, gyors, világos, tiszta, száraz, durva. Funkciója a mozgás, cselekvés, érzékelés. A testben a VATA-hoz tartozik a vastagbél, combok, csípők, csontok, fülek és tapintószervek.

PITTA  - a tűz és víz. Forró, csípős, éles, fényes, metsző, savas, olajos, égető és folyékony. Az emésztés, anyagcsere-folyamatok tartoznak hozzá. A testben a vékonybél, gyomorban, izzadságmirigyek, vér- nyirokrendszer és a látószerv tartozik ide.

KAPHA - a víz és a föld. Ezért jellemzője, hogy szilárd, nehéz, hideg, zsíros, olajos, ragacsos, nedves, nehézkes, lusta, édes és puha. Feladata a testszövetek felépítése, a szilárd váz kialakítása. Elsősorban a gyomorban található, ill. a mellkas, torok, fej, hasnyálmirigy, oldalak, nyirok, zsírszövetek, orr és a nyelv tartozik a KAPHA-hoz.



A VATA - ha egyensúlyban van, akkor a szellem élénk, a gondolkodás gyors és friss, jó intellektusa van. Sok minden érdekli. A sejtképződés ill. kiválasztás rendben van. Nyugodtan alszik, ugyanakkor napközben élénk, energikus, kreatív. Alkatát tekintve vékony, törékeny, karcsú, szikár, de izmos. Bőre száraz, sokszor sötétebb árnyalatú, haja vékonyszálú, száraz, esetenként göndörödik. 
Ha fölborul az egyensúly,>>>
>>> nyugtalanság, zavartság, memóriavesztés, szorongás lép föl. Ha túl sok a VATA, a szellem elveszíti a kapcsolatát a testtel, a fizikum túlpörög. Emésztésében zavarok keletkeznek, fejfájás jelentkezik, álmatlanul forgolódik vagy rosszul és felszínesen alszik. Fogyás léphet föl, a hang száraz lesz, kapar a torok és rekedt a hang. A bőre sápadt, száraz lesz, haja töredezik, fénytelen. A hideget nem tolerálja, nyughatatlan. 

Mi az, ami kibillenti? 

A túl sok száraz és nyers étel
_ jeges, hideg italok
_ hideg, szeles időjárás
_ a napi rutin hiánya
_ stresszes munka
_ túl sok utazás
_ túlzott szellemi igénybevétel

Mivel hozhatjuk helyre?
_ sok folyadék és megfelelő mennyiségű zsiradékot (ghí, olívaolaj) tartalmazó ételek!
_ tartalmas, tápláló ételek
_ sok frissen főtt, meleg étel
_ kerülni kell a száraz (kekszek, chipsek), hideg ételeket, ne fogyasszunk túl sok nyers ételt (saláták, nyers zöldségek)
_ inkább édes, sós és savanyú hatású ételeket együnk
_ kerüljük a csípős, keserű és fanyar hatású ételeket.
_ jó a sok olajos magvak fogyasztása (mandula, mogyoró, dió)
_ igyon sok szobahőmérsékletű vagy meleg vizet, más folyadékot
_ Kerülje a jeges, hideg italokat!

 

 További részletek olvashatók a rendkívül érdekes 'Ájurvédikus gyógyítás' c. könyvben. 



 képforrás: internet
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése