2016. december 16., péntek

ELENGEDHETETLEN VITAMINOK ÉS ÁSVÁNYOK



Az Ayurveda táplálkozás igen fontos figyelmet szentel a testtípusnak megfelelő helyes étkezésre, az elegendő vitamin- és tápanyag-bevitelre, folyadékmennyiségre. Külön kezeli, mennyi szükséges a férfinek, ill. a nőnek.
Szereti a fűszereket, a csípős ételeket, és a különböző növényeket célzottan alkalmazza azokat, hatóanyagtartalmuktól függően.

A sokoldalú kalcium
A Ca-ról sokat és sokszor olvastunk-hallottunk már. Elengedhetetlen és igen sokrétű ásványi anyag mindennapi egészségünkhöz. Leginkább a csontok, fogak egészségére szokták ajánlani, pedig minden területen létfontosságú.

Egy felnőtt ember testtömegének 1-2%-a kalcium, amelynek a 99%-a a csontokban és a fogakban fordul elő. A férfiakban 950-1300 gramm, a nőkben 770-920 gramm körüli mennyiség fordul elő.

Nagyon fontos, hogy fiatalon, a csontfejlődés, és erőteljes csontrendszer kialakulásáért a növekedés időszakában megfelelő mennyiséget vigyünk be a táplálékkal, ill. a kellő testmozgás révén. Ha erre továbbra is folyamatosan figyelünk, akkor az időskori természetes csontlebontás kisebb eséllyel okoz majd gondot, fájdalmat vagy éppen a rettegett csontritkulást.

Az egészséges fogak fejlődésére az  anyai étrend van hatással, már magzati korban is. Nem mindegy tehát, hogy mit eszik az anya, különösen az utolsó két hónap kalcium-, foszfor-, és D-vitamin-ellátottsága a kritikus ebből a szempontból.

Fontos feladatai közé tartozik még a sejtfolyamatok szabályozása, a sejten belüli információ-továbbítás, a hormonképződés, az izom- és ideg-ingerlékenység folyamata, a megfelelő véralvadás, ezen kívül egyes enzimek és hormonok esetében is nélkülözhetetlen elem azok normál működéséhez. Hozzájárulhat a vérnyomás csökkentéséhez, a normális szívritmus fenntartásához, a fogínygyulladás megelőzéséhez, valamint az emésztőenzimek normális működéséhez is.

A megfelelő mennyiséget leginkább a tej és a tejtermékek biztosítják a legkönnyebben és gyorsabban. A savanyított tejtermékekből – a tejsav hatására - még jobban felszívódik. Általánosan javasolt étrend az apróhalak,  a konzerv szardínia vagy lazac (mivel ezeket a lágy csontjaikkal együtt fogyasztjuk). A növényi források közül a hüvelyesek, a teljes kiőrlésű gabonatermékek, a diófélék, és egyéb olajos magvak (mogyoró, mandula, szezámmag, stb.), az aszalt gyümölcsök és némely mélyzöld színű zöldség (például a brokkoli, fodros kel, spenót) is tartalmaz kalciumot.
A csapvíz is kalciumforrás (7-10 mg/100 cm3), de  az ásványvizeket sokszor tovább dúsítják, így érdemes válogatni és váltogatni.
A kalcium felszívódását, csontokba történő beépülését azonban gátolja a túlzott (főleg állati) fehérje- és zsírfelvétel, a túlzott foszfor-, nátriumbevitel, az alkoholfogyasztás, a túlzott koffeinfelvétel (a legújabb eredmények szerint a kávéfogyasztás okozta vizelettel történő kalciumveszteség meglehetősen csekély: a normál mértékű kávéivás nem befolyásolja a kalciumegyensúlyt vagy a csontsűrűséget), a dohányzás és a mozgásszegény életmód. 
De tudjuk-e, hogy a calcium felszívódásához nélkülözhetetlen a D-vitamin bevitel?
A  D-vitamin és a tejcukor (laktóz) elősegíti a kalcium hasznosulását, a teljes felszívódását.  A D-vitaminnak ez az egyetlen fontos feladata, mert felelős a bélből felvett kalciumsót beépíteni a csontokba és a fogakba. Ezenkívül még szabályozza a foszfor-háztartásunkat is. 
D-vitamin nélkül nem létezik erős csontváz.

A D-vitamin zsírban oldódik ki az  epesók segítségével az élelmiszerekből, és fehérjére van szüksége ahhoz, hogy a májba, majd onnan a vesébe jusson, ahol feltöltődik és ezután már tökéletesen megfelelő lesz arra, hogy beépüljön a csontokba. Felszívódását az A-vitamin nagyban javítja, tehát érdemes együtt fogyasztani őket.
A D-vitamin természetesen nemcsak a csontjainkra hat. A csonterősítésen kívül még gondoskodik az idegrendszer megfelelő működéséről, segítségével nyugodtak, optimisták vagyunk (akárcsak a B-vitaminokkal). Ezenkívül fokozza a hormonképződést és javítja a vérkeringést
Méregtelenítő hatása is van, mivel a szervezet ólommentesítését látja el. De nem szabad elfelejtenünk megemlíteni azt sem, hogy a jó szívműködéshez, izomműködéshez és az immunrendszer megfelelő működéséhez is D-vitaminra van szükség.
Erre a zsírban oldódó vitaminra, amit kalciferolnak is hívnak, a gyerekek számára napi 5 mcg-ra, a felnőttek esetében 10 mcg-ra van szükség. Szerencsére szervezetünk is elő tudja állítani a bőrben, így D-vitamin elegendő mennyiségű napozással is pótolható. Persze ezzel óvatosan kell bánni: ne napozzunk 10-16 óra között, a fehér bőrűek kerüljék a tűző napot, stb. 
Ezenkívül rengeteg élelmiszerben megtalálható a D-vitamin. Először a csukamájolajból vonták ki, mivel ebben található meg a legnagyobb koncentrációban: 2 kávéskanálnyi mennyiség 240 mcg-ot tartalmaz. De kitűnő D-vitamin forrás a hering, a makréla, a lazac, a szardínia, a tonhal, a tej, a teljes kiőrlésű gabona, a tojás és még a máj is.
Azonban ha túl sok D-vitamint fogyasztunk, akkor megemelkedik a vér kalcium szintje és a többlet lerakódik. Persze ehhez a napi ajánlott mennyiség 100-250-szeresét kellene elfogyasztani.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése