2016. december 20., kedd

AZ ÁRTALMAS ÉTELEKRŐL


 „Papíron" mindenki mindent tud. De valóban betartjuk? Betartjuk azt, hogy kerüljük azokat az ételeket, melyek már bizonyítottan ártalmasak? Sőt! Akár megemelik a rákos megbetegedés kockázatát? 
Talán nem minden nap gondolunk rá, hogy mit eszünk, csak hellyel-közzel, amikor „időnk engedi”, meg már sokat és sok helyen olvastunk erről.
Most nézzük meg tényleg, melyek azok az ételek, melyeket inkább kerüljünk!


 1. Erősen sózott, pácolt vagy füstölt ételek
Szalonna… hm….. kolbász… hm… bologna (erősen füstölt, fűszeres kolbász, főleg marha- és sertéshúsból készül).…. hm… szalámi…hm…. szóval ezek tényleg finomak. De igen magas a zsír- és sótartalmuk. A pácolt húsokat u.is nem lehet sózás nélkül hosszú ideig eltartósítani. Az ilyen típusú élelmiszerek fogyasztása, főleg - jó magyar szokás szerint - nagy mennyiségben  igencsak  növeli a vastagbélrák kockázatát,  és megnöveli a gyomorrák kialakulásának esélyét.  


2. Diétás vagy alacsony zsírtartalmú ételek, italok
Mint pl. a fagyasztott vagy konzerv ételek, melyekre ráírják: “diet” or “low fat”, beleértve a diétás szódát, mely aszpartámot (egy nagyon erős mesterséges édesítőszer) tartalmaz.
Rengeteg tanulmány van arról, hogy ez az édesítő milyen veszélyes, és milyen komoly betegségeket okoz, mint pl. a rák, légzési nehézségek vagy szívproblémák.   
Kerüljük pl. a „lájtos” kólaféléket, mert ezekben rengeteg van.


3. Mikróban pattogtatott kukorica
A mikróban pattogtatandó kukorica zacskóit egy ún. kémiai perfluor-oktánsavval (PFOA) bélelik. Ez egy, a teflonban is megtalálható mérgező anyag. A University of California egyik friss tanulmánya szerint ez a PFOA anyag nőknél meddőséget okozhat. 





 




4. Nem organikus ételek
Én ezeket úgy hívom: „fölfújt” gyümölcsök, zöldségek, melyeket főleg a multikban lehet kapni. Csodásak szemre, de pocsék az ízük. Faluhelyen úgy mondják: „se íze, se bűze”. Szóval a lényeg, hogy nagyon veszélyes peszticidekkel, mint például atrazin (melyet ugyan betiltották az európai országokban, de még használható. Ez egy gyomirtó, hogy komoly problémákat okoz az emberekben.) Tudom, hogy drágább a bio-étel, de gondoljuk meg, mennyibe kerül az orvos! 



5. Zacskós chips
Ezek a „finomságok” magasak zsírban és kalóriában, melyektől garantáltan hízunk is. Egy New England-ban készült orvosi tanulmány szerint naponta csak 1 zacskó chips átlagosan 2 font súlytöbbletet eredményez egy év alatt. Emellett fölborítja a koleszterint, és magas vérnyomást is okozhat. 


 
6. Alkohol
Alkohol  a rák második vezető okozója, közvetlenül a dohányzás mögött. Míg kis mennyiségben egészséges lehet, és a szívproblémákra jótékonyan hat, az erős italozás szívbajt, sztrókot, és akár hirtelen halált is okozhat. 




7. Konzerv paradicsom
A konzerves dobozok belsejében egy olyan kémiai anyag van (bisphenol-A, vagy  BPA), mely különösen a paradicsom-konzervek esetében veszélyes, a paradicsom magas savtartalma miatt.




8. Feldolgozott húsok

Minden fajta feldolgozott hús számos kémiai és tartósítószert tartalmaz, többek között nátrium-nitrárokat,  melyektől szépnek, vonzónak és frissnek tűnik, de erős rákkeltő tulajdonságokkal rendelkeznek. A füstölt hús  különösen rossz, mert a füstölés alkalmával kátrány kerül bele, ami a cigarettában is benne van. 


9. Tenyésztett lazac
Ezeket a halakat  természetellenesen etetik, és vegyi anyagokkal, antibiotikumokkal, peszticidekkel és más ismert rákkeltő anyagokkal szennyezettek. Nagyon zsúfolt körülmények között tartják őket, és a  tenyésztett lazacot vegyileg etetik arra, hogy a húsuk vöröses rózsaszín legyen. 


10. Mesterséges édesítők
Ezek a legveszélyesebbek, mert különösen a már említett aspartam.  Amikor a gyomrunk feldolgozza ezt a vegyi anyagot, „cserébe” másikat termel, mely viszont rákot okozhat, különösen agydaganatot. 

De ide tartoznak még a finomított cukrok,  a szódás italok, a vörös hús, hidrogénezett étolaj, fehér lisztfélék, és a génmódosított ételek




Mindig mindent mértékkel! 
De ezek ismeretében inkább kerüljük el ezeket, és keressünk normális ételeket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése