2016. november 25., péntek

KÓKUSZOLAJ, BAB ÉS RIKOLA? MIHEZ?

A fogyókúra kimeríthetetlen téma. Az ülőmunka,  talán vicces, hogy ezt írom, de saját tapasztalatomat is megosztva, rendkívül fárasztó! 
Ha sokat ülök, a nap végére minden tagom fáj; a vállaim megmerevednek, a derekam leszakad, és este holtfáradtan zuhanok ágyba, reggel pedig holtfáradtan ébredek.
Nyáron könnyebb, amikor - bár van autóm -  ahova csak tehetem, biciklivel járok. 

De az ülőmunka nemcsak a csontjainkra és izomzatunkra káros. Szépen-lassan, de biztosan ülnek ránk a kilóink is, ha nem vigyázunk. Mindig mondom, csodás ez a magyar nyelv. Mindent kifejez. Nemcsak mi ülünk, de fölösleges kilóink is

De tudjuk-e, hogy zsírégető hormonok is vannak a szervezetünkben? Amiket aktiválhatunk ahhoz, hogy a fölösleges zsírtól megszabaduljunk.

Mit tegyünk?


Először is hagyjuk abba a cukor-bevitelt. Rengeteg zöldséget együnk, babbal. Ha a zöldségeket turmixoljuk, szintén segít, de a rostok nélkül nincs olyan tisztító hatása, mint a friss zöldségnek. Csak növényi fehérjét használjunk, csökkentsük a szénhidrátot, és egészséges olajat / zsírt alkalmazzunk. Együnk kevesebbet (inkább csak 3 kis mennyiségű étkezés legyen), és fokozatosan igyekezzünk szűkíteni az étkezési szokásainkat. Ne együnk este 7 után. Könnyű tornát vigyünk a napjainkba, és igyunk sok zöldséglét.

Ha eltávolítjuk az összes magas cukor- és keményítő-tartalmú élelmiszert,  zöldséget, édes gyümölcslét, a nassolást, gabonaféléket és a rizst, és legalább minden másnap 30 perces könnyű tornát végzünk, a szervezetünk új izomzatot épít a fehérjéből, továbbá zsírt éget, viszont elegendő energiát kapunk a következő 12-48 órában.


Na lássuk hát, mi az a 3 lépés?

1)      Hagyjuk abba a cukorbevitelt!
  • Nincs keményítő-tartalmú étel.
  • Nincs cukros gyümölcslé, és csak alacsony cukortartalmú gyümölcslét igyunk, pl. almát.
  • Nincs semmilyen étel, amiben a cukornak vagy édesítőnek (!) bármilyen formája található, de ehetünk kis steviát  (dél-amerikai őshonos gyógynövény) és kevés mézet is. A méz ugyan cukortartalmú, de a szervezet könnyebben feldolgozza és lebontja, azon kívül rendkívül sok ásványi anyagot tartalmaz.
  • Nincs alkohol, sütikék, cukorkák, gabonafélék, hozzáadott cukrot tartalmazó feldolgozott élelmiszerek, semmi, ami cukros!
Miért? Mert ha a szervezetben csak szénhidrátok vannak, akkor csak ebből a forrásból veszi fel a kalóriát és az energiát. Addig ne menjünk tovább a 2. lépésre, amíg az elsővel teljesen készen nem vagyunk.



2)      Rengeteg zöldséget együnk, babbal
  • együnk zöldséget reggelire (sült vagy párolt formában, vagy készítsünk zöldség-italokat).
  • együnk nagy salátatálat ebédre és vacsorára (kövessük egyéni dosa-típusunk által előírt menünket).
Ételeink fele mindig zöldség legyen a tányéron!
Inkább nyers zöldséget és párolt „keresztes virágú zöldséget” együnk (a kereszt a növények virágaira utal, ahol a négy sziromlevél kereszt alakban áll. Ilyen virága van a kelbimbónak, a fejes káposztának, a brokkolinak, a rukkolának, a kelkáposztának, a reteknek, a fehérrépának, a karfiolnak és a karalábénak). Miért?  Mert több kalóriát vagy energiát éget el ezek emésztéséhez, és a magas rost-tartalom rendkívül jól tisztítja a szervezetet, így tökéletes csúly-csökkentő. RENGETEG zöldséget együnk!



Készítsünk minden nap valamilyen zöldség-italt!
Ez nagyon jó kiegészítő, de a kevesebb rosttartalom miatt kisebb a tisztítóhatása. Viszont a vitaminok és ásványi anyagok benne vannak. Ha magas vérnyomással küzdünk, akkor a sötét levelűekre fókuszáljunk. Zeller, kelkáposzta, petrezselyem, spenót a legjobb. Ha több fehérjét szeretnénk a zöldségitalba, tegyünk bele spárgát, zöldbabot és karfiolt.
Édesítésére használjunk lime-t, céklát vagy almát. Étkezés helyettesítésére 6 evőkanál kendermagot és egy pár teáskanál frissen őrölt lenmagot együnk.

Csak növényi fehérjét együnk, csökkentsük a szénhidrátot és egészséges olajat / zsírt együnk
  • Mindenféle állati fehérjét kerüljünk, és helyettesítsük hüvelyesekkel: a kapha és pitta típus babbal, a vata-típus lencsével.
  • Használjunk kókuszolajat a vaj helyett, és napraforgó-olajat az olíva-olaj helyett.  
  • Fokozatosan csökkentsük a szénhidrátot, így a rizst és egyét teljes kiőrlésűt is fél adagra csökkentsük.
Bab, lencse és rengeteg zöldség, és csak kevés teljes kiőrlésű gabona szintén kevés olajban. Miért? Mert a szervezetünknek szüksége van a fehérjére, hogy a új izomzatot felépítse, és könnyen csökkentse a fölös súlyt

1)      Együnk kevesebbet, készítsünk étkezési naptárt, napi időbeosztást.

  • Soha ne együnk este 7 után, próbáljunk 4 v. 5 után már egyáltalán nem enni.
  • Igyunk citromos vizet vagy gyógynövényes teát az étkezések között, kerüljük az édes gyümölcsleveket.
  • Együnk 3 kisebb ételt egy nap, vagy vacsorára csak salátát. Más szóval: EGYÜNK KEVESEBBET!

Miért? A fölösleges zsír égetése akkor, ha az étkezések között nem eszünk, gyorsabb lesz. De a reggelit nem szabad kihagyni. Együnk késői reggelit, ha módunkban áll, és korán vacsorázzunk, esetenként ki is hagyhatunk 1-1 vacsorát. Még ún. „egészséges” falatkákat se együnk az étkezések között. Magunknak kell megfőznünk, amit megeszünk, ne máshonnan vegyük meg. Főzzük meg, üljünk le, együnk lassan, és amikor elkezdünk telítődni, azonnal hagyjuk abba az evést. Ilyen egyszerű.
 
De van egy bónuszunk!

1)      Minden nap könnyű mozgás

  • Először egyszerű cardio-gyakorlatok, mint pl. futás egy helyben, majd – lehetőség szerint - szobabiciklizés szünet nélkül, ez növeli a szívverést. Ha nincs szobabicaj, és jó az idő, menjünk ki a szabadba a biciklinkkel. Ahogy én is.
  • A különböző gyakorlatok között legyen 1-2 perces szünet
  • Mindegyik gyakorlatot addig végezzük, mígy egy kis izomlázunk nem lesz.
  • A cardio a bemelegítéshez kell, de fúkuszáljunk az izmok felépítésére is.  

Nem kell ehhez fittness-terem, csak fussunk helyben, vagy lépcsőzzünk föl-le. Emeljünk kilós súlyokat (pl. 1 kiló lisztet) mindkét kezünkben. Sok vicces videó van, gyermekeinkkel való tornára.

Ha nem tudjuk ezt minden nap megtenni, akkor egy másik lehetőség, hogy gyors juice-t készítsünk, és csak naponta kétszer együnk, és kevesebbet.
 
  • Egy  juice gyorsan fogja erősíteni a testet és további súlycsökkentéshez vezet, és nem utolsó sorban könnyen kivitelezhető.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése