2016. november 1., kedd

FOGFEHÉRÍTÉS OTTHON? - TERMÉSZETESEN!



Sokan küzdenek sárga fogakkal, azzal, hogy nem olyan fehér a foguk, mint ahogyan azt a reklámfilmekben látni. Nem vagyunk egyformák, függ testtípusunktól, öröklött génektől, stb. Különböző embertípusoknál is eltérő a fog színe. Eredendően a világossárgától a szürkésfehérig bármilyen lehet, idővel viszont sötétebb, sárgább lesz a zománc kopása miatt. 
Tudni kell azonban, hogy az igazán hófehér fog inkább hajlamos a romlásra, mint a kissé sárgásabb. A kávé, a cigaretta, a tea sem segít a fogat fehéren tartani, rendszeres és túlzott fogyasztása nemcsak sötétíti a fogakat, de hosszú távon árt is, és nemcsak a fogaknak, hanem a teljes szájüregnek.
A fog szuvasodása, az íny gyulladása, a fogkő – az esztétikumon  túl -  rossz leheletet is okoz. Igazából minden étkezés után érdemes lenne  fogat mosni, de min. öblíteni, nyilván erre nincs lehetőség. A napi kétszeri tisztán tartás azonban elengedhetetlen.
A fogkövesedés veszélyes dolog: fogínygyulladáshoz, ínysorvadáshoz, foghulláshoz vezethet, ezért eltávolítása különösen fontos. A fluorid segíti megakadályozni a fogszuvasodást, de vigyázni kell a túlzott alkalmazásával, mert bizonyos mennyiség mérgező is lehet, főleg a gyermekeknél, ezen kívül  a fogzománc fehérségére is negatív hatással bír.  Ezért a fluorid tartalmú rágótablettákkal csak óvatosan!
A megfelelően puha fogkefe azért is fontos, hogy ne sértsük meg az ínyt.
A fogselyemmel a nehezebben elérhető fogak közti területeket tudjuk tisztán tartani. A megfelelően kiválasztott szájvíz friss leheletet biztosít, segíti megelőzni a plakk keletkezését.
Elárasztanak minket jobbnál jobb, ilyen-olyan-amolyan fluorid vagy épp gyógynövénytartalmú fokrémekkel, érzékeny íny ápolására való pasztákkal, napestig sorolhatnám. Viszont figyeljünk a fogkefére is: az olcsó, nylon-szálú és merev fogkefe nagyon sérti a fogínyt. Én személy szerint langyos vízbe áztatom a fogkefét használat előtt, ezzel is puhítom.
Most 7 itthoni módszert mutatok be, miként lehet természetes módon is ápolni a fogunkat.
Szódabikarbóna: emlékszem, nagymamám mindig szódabikarbónát szórt a fogkefémre kislány koromban. Nem voltak még paszták, ezzel tisztítottam a fogamat. A szódabikarbóna az egyik legjobb természetes fogápoló az elszíneződött fogakra. Keverjünk össze 2 teáskanállal egy pohár vízben, és öblítsünk vele, naponta két vagy három alkalommal Ez segít csökkenteni a foltokat.
A citromról tudjuk, hogy erősíti az immunrendszert. De a fogak fehérítésére is nagyszerű. A citromlével való öblítés antibakteriális és gyógyítja a fogínyt, a citrom héjával pedig a fogakat közvetlenül lehet dörzsölni, és kiválóan fehérít.
az egyik legjobb tisztító szer a fogfehérítésre. Faszénnel keverve fogpor gyanánt alkalmazhatjuk.  A faszént a fogkrémre is szórhatjuk. Naponta kétszer alkalmazhatjuk.
Szokatlan lehet számunkra a babérlevél: kis szárított babérlevelet törjünk össze, és keverjük össze azonos mennyiségű szárított narancshéjporral. Adjunk hozzá egy kis vizet, hogy pasztaszerű állagot kapjunk. Ezzel dörzsöljük közvetlenül a fogakat.
Margosa (antibakteriális hatású gyógynövény – ismertebb nevém aním): Indiában természetesen könnyebb ehhez hozzáférni. A növény szárát lehet fogkefe gyanánt alkalmazni. Segíti a sárgás foltok eltávolítását, és megakadályozza a fogproblémák kialakulását.
Kurkuma por: szintén ismert fogfehérítő tulajdonságáról. Keverjük össze sóval és lime levével, és dörzsöljük el a fogakon. Az ínyre is jótékony hatással bír.
Figyelem: bár ezek természetes módszerek, tartsuk be a mértékletességet. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése