2016. október 16., vasárnap

AYURVÉDA – DOSÁKRÓL MÁSKÉPP



Ha az ember ismeri önmagát, (saját testkonstitúcióját, táplálkozási szokásait, betegségre való hajlamait), ismeri a leghatékonyabb fegyvert a betegségek ellen!
 
Egyre többször és egyre bátrabban szólnak a különböző egészséggel, betegségkezeléssel,  annak megelőzésével kapcsolatos oldalak a szintetikus gyógyszerek káros mellékhatásairól. Ha jól belegondoltunk, teljesen logikus. A gyógyszerekkel általában tünetet kezelnek, és az okokat sok esetben nem tárják fel. Az ún. modern orvostudomány vívmányaira is természetesen szükség van, viszont ha nem ismerjük meg az embert, a betegség kiváltó okait, akkor csak átmeneti javulást érhetünk el. A holisztikus megközelítés képes arra, hogy a szervezet teljességét vegye figyelembe, és harmóniát építsen föl a tudat, a psziché és a fizikum között. Erről nagyon sok cikk, videó és egyéb híranyag jelent már meg. 
Ami a nagy baj azonban, hogy  a gyógyszerezés gyakran már gyermekkorban elkezdődik: antibiotikumok, egész hada áll gyermekeink gyógyítására, terheljük szervezetüket a különböző gyógyszerekkel. Figyeljük csak a különböző „gyógy-reklámokat”. Mindenre van orvosság: orrdugulás vagy fejfájás azonnali megszüntetésére, gyomorégésre, puffadásra, székrekedésre vagy épp hasmenésre.
Kevesen gondolunk azonban arra, hogy már a levegő is savakat és egyéb kémiai anyagokat tartalmaz, amelyek módosítják a sejtek membrán-működését. Ezáltal aztán a betegség szinte rögtön akut formában jelenik meg: asztmás rohamok, kiütések, derék- vagy fejfájás, vállfájás, stb.

Pedig jó lenne, ha figyelnénk szervezetünk jelzéseire. Ezek nem véletlenül jelentkeznek!

Ismerjék meg Ayurveda étrend-kiegészítőket,  melyek nagyban segítenek az egészség megőrzésében, ill. a betegségek leküzdésében.


Az Ayurveda elsősorban a megelőzésre fekteti a hangsúlyt, illetve, ha már lebetegedtünk, akkor egyik célja az immunrendszer felerősítése, hogy szervezetünk önmaga vegye fel a harcot a betegséggel szemben.  Ugyanakkor, együttműködve a modern orvostudománnyal már komplex kezelésekkel érhetők el a kívánt hatások.

  1. Akut problémák kezelése esetében, mielőtt krónikussá válnak. Az Ayurvedával el lehet távolítani a betegség gyökereit, a modern orvostudomány pedig az akut stádiumok kezelésébéen lehet megoldás.
  2. Az Ayurvedikus diagnosztika nagyon mély információt nyújt az EMBERRŐL, míg a modern diagnosztika a szervezetben lévő apróbb rendellenségekre is rávilágít. Ily módon nem az embert, mint egészet tudjuk kezelni.


Mi is az a Prakriti?

Az Ayurveda holisztikus orvostudomány, ahol az embert a maga egységében és a világgal való dinamikus kölcsönhatásában vizsgálják. Az Ayurveda a három DOSA elmélete alapján működik, ezek a VATA, PITTA, KAPHA, melyek  szervezetünk rendszerének működését biztosítják. Mindhárom dosának saját tulajdonságai és funkciói vannak, melyek az egyén rendszerének optimális működéséért felelősek. Az ayurveda – leegyszerűsítve – ezt használja az egészség egyéni megítéléséhez, általa határozza meg kinek-kinek egyes betegségekhez való hajlamát, és útmutatásokat dolgoz ki arra, hogy a különféle betegségek megjelenésének kockázatát csökkentse.

Az összes ayurvedikus étrendnek az a célja, hogy megőrizzék vagy helyreállítsák a szervezet egyensúlyát. Érdemes tehát ismernünk dosánkat.

Az Ayurveda szerint az emberek  biológiai energiáktól függően néhány PRAKRITI-típusra oszlanak, mely már a fogantatás pillanatában alakul ki, mindkét szülő hat erre a folyamatra, s az egyén egész élete során változatlan marad. Ugyanolyan egyedi, mint az ujjlenyomatunk, ez határozza meg a testfelépítésünket, természetünket és egyéniségünket.

Egy sovány, beszédes, mozgékony ember, aki készséggel elfogadja az új dolgokat, lobbanékony, de békülékeny, kétségtelenül a VATA PRAKRITI-hez tartozik. Ezek az emberek nem állandóak, nincsenek állandó szokásaik, ehetnek nagyon sokat, vagy olykor nagyon keveset, és keveset alszanak.

Egy bátor, célratörő ember, fegyelmezett és pedáns, aki hajlamos látványos indulatkitörésekre, sokáig megőrzi sérelmeit, a PITTA PRAKRITI-hez tartozik. Ezek az emberek nehezen tűrik a hőséget, de általában véve teherbíróak, nehezen tűrik az éhezést és szomjazást, habár könnyen lerészegednek még egy kevés alkoholtól is.

Egy erős testalkatú ember, sűrű hajjal és szép szemekkel, aki döntései meghozatalánál mindig körültekintő, a KAPHA PRAKRITI-hez tartozik. Ezek a fajta emberek szeretetteljesek, türelmesek, készek megbocsátani a sérelmeket, de igen fejlett ösztönnel rendelkeznek.

Ez csak néhány, általános jellemző a különböző típusú emberekről. Természetesen az egyéni típus megállapításához a teljes fizikai, pszichológiai és viselkedésbeli tulajdonságok teljes analízisére van szükség.

Mit tesz lehetővé saját PRAKRITI - ismeretünk?

  • A megfelelő egyéni diéta beállításának lehetőségét
  • A szervezetünk szükségleteinek megfelelő életvezetési stílus kidolgozását
  • A saját temperamentumunk és egyéniségünk erős és gyenge oldalainak megértését
  • Megérthetjük, hogyan őrizzük meg egészségünket
  • Megtudhatjuk, hogy milyen betegségektől óvakodjunk, és hogyan csökkentsük megjelenésük kockázatát

Egyébként, ha ismerjük rokonaink és ismerőseink PRAKRITI-jét, könnyebben létesíthetünk velük harmonikus kapcsolatokat.
„Az orvos, aki meggyógyított, de nem tanított, nem tett semmit.” (Hippokrátész) 
 
(folyt.köv.-  mit együnk)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése