2016. június 11., szombat

GYÓGYNÖVÉNYEK KOZMETIKAI ALKALMAZÁSA


A gyógynövények széleskörű felhasználásának egyik fontos területe a kozmetika, a testápolás. Ma már a világ számos területéről érkeznek hozzánk speciális gyógynövényeket tartalmazó termékek.
kép forrása: www.tankonyvtar.hu

De mióta is beszélhetünk kozmetikáról?

Az ősi kozmetika fokozatosan érte el mai formáját. Legfőbb feladata az egészségvédelem, a test, ill. az azt fedő védőréteg (bőr, haj, köröm, stb.) ápolása. Célja az egészséges és fiatalos hatás elérése.  

Nemcsak önmagunk vágya volt a szépség és ápoltság, de a társadalmi és személyes kapcsolatok egyik meghatározó eleme. Ma az üzleti világban elengedhetetlen a jó és ápoltságot sugárzó külső, hiszen az első 5 mp-ben eldől, hogy valaki szimpatikus-e. Nem mindegy tehát, hogy milyen hatást váltunk ki.
Szépségünk, ápoltságunk azonban nemcsak a külsőnkön látszik. Rendkívül fontos része a helyes táplálkozás.
Az ókorban a kozmetika és a tisztálkodás közegészségügyi szabályok szerint történt. Már az egyiptomiak is foglalkoztak a szépítkezéssel. Nofretéte szépsége és ápoltsága, hajviselete napjainkig is megőrizte eszményi vonzerejét. Kleopátra savanyú szamártejben fürdött, a legendák szerinti csodálatos szépségét a tejsavnak köszönhette.
Az arabok számos növényt ismertek és használtak fel, pl. a ricinust, a levendulát, a koriandert, a fahéjat, de a konyhasót és a timsót is alkalmazták a szájápolásban. A lehelet frissítésére a mirha, a borókabogyó, vagy épp a kardamum termése szolgált. Az illatosítás alapjai az arabokhoz és a perzsákhoz köthetők.
Növényi festékeket alkalmaztak a test festésére. India is sokat tett az arc és test szépítéséért, festéséért. De ezek nem tartós festések. Napjainkban azonban a tetoválás terjedt el, de ez a díszítési forma sok másodlagos probléma hordozója. 


Néhány gyógynövényeinkből itt olvasható: http://ayurvedshop.hu/gyogynovenyeinkbol-18

Ha érdekel, nemsokára folytatása következik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése