2016. június 23., csütörtök

GYÓGYNÖVÉNYEK KOZMETIKAI ALKALMAZÁSA - IV.



A parókák viselete főleg az angol és francia udvarokban terjedt el. De mi ennek a története?

Parókát már az ókori Egyiptomban is használtak. Társadalmi státusztól függően emberi hajból, növényi rostokból és báránygyapjúból készítették. 
Az ókori Rómában a szőke volt a legdivatosabb, a nők – föleg a prostituáltak – germán törzsek nőtagjainak hajából készítették maguknak a parókát. A Birodalom bukása után kb. 1000 évre kiment a divatból a paróka.                                                                             a kép forrása: hu.lascalia.com
I. Erzsébet kezdte el ismét használni, majd XIII. Lajos hogy kopaszságát titkolandó.
Az őt követő Napkirály, XIV. Lajos parókakészítőket fogadott, s így vált ismét divattá a késő középkori Európában, főleg az arisztokrácia körében. Folyamatosan illatosították és rizsporozták, a viaszolt parókákat nem mosták, így a parazita-fertőzések melegágyai lettek.
Velencében 1665-ben jelentek meg az első parókát, de azt 3 évvel később a városi hatóságok betiltották, törvénytelennek nyilvánították. A tiltás, mint tudjuk, csak olaj a tűzre, így még népszerűbb lett a viselése, így a rendeletet később visszavonták.
Az anekdota szerint I. Péter cár 1716-ban, Danzigban (a mai Gdanskban) egy istentiszteleten annyira fázott, hogy levette a város polgármesterének fejéről a parókát, és a sajátjára tette. A szertartás után visszaadta a tárgyat.
A legjobb minőségű parókák emberi hajból készültek, ám előfordult, hogy gyapjúból és a lovak sörényéből is állítottak elő hajpótlékot. A hajpótlékok olyan díszesek és bonyolultak voltak, hogy felhelyezésük több óráig is eltartott, így viselőjének célszerű volt ülve aludnia, ha másnap nem akarta megismételni az unalmas procedúrát.
A parókák idővel olyan drágák lettek, hogy Párizsban rendkívül gyakorivá vált a parókalopás. A XVII. sz. végére a parókakészítésből és a póthaj exportjából származó összegek már a francia állam egyik legnagyobb bevételi forrását jelentették. Angliába a XVII. sz.-ban honosodott meg, s ott is elég drága volt, egy londoni közember heti fizetésébe, 25 schillingbe került, de egy díszesebb póthajért akár 800 schillinget is elkérhettek.
Miután Nagy-Britanniában 1795-ben adót vetettek ki a rizsporra, a francia forradalom után pedig Franciaországban is nemkívánatossá vált a póthaj viselése, a parókák népszerűsége jelentősen visszaesett.
Ma is elterjedt a póthajak viselete, sokszor szükségből, sokszor divatból. A vitaminokról, a helyes, vitaminban és ásványi anyagban gazdag táplálkozásról hírleveleinkben olvashat, ha feliratkozik webáruházunkban, a http://ayurvedshop.hu -n.
Aki szenved a nem természetes hajhullástól, őszüléstől, próbálja ki SLS-mentes, kiváló samponjainkat.
Az Amla Sampon-koncentrátum a normál-zsíros, míg a Heena Sampon-koncentrátum a normál-száraz hajra nyújt hatékony megoldást. Mindkettő jótékonyan hat az őszülésre, megállítja a hajhullást, a hajnak természetes fényt és csillogást kölcsönöz. 


A Törzsvásárlói kártya igénybevételével már az első vásárlástól 5 % kedvezménnyel vásárolhat.
Hosszú távú hűségét pedig további kedvezménnyel honoráljuk.
Próbálja ki, és ossza meg velünk tapasztalatát!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése