2016. május 23., hétfő

AYURVEDA-TANÁCS SZÁJÖBLÍTÉSRE



Ne vegyünk szájvizet, készítsünk házilag

Fogorvosaink mindig emlékeztetnek arra, hogy naponta mossunk fogat, használjunk fogselymet és szájöblítőt az egészséges száj-higiéniáért. Mindnyájan ragyogó mosolyt akarunk, igaz? 
Én személy szerint nem azonosulok azzal, hogy a nyelvünket is keféljük le, anti-bakterializáljuk, hiszen, ha egészségesen étkezünk, nem lehet olyan sok káros baktérium a szájunkban, viszont az egészségesekre mindenképp szükségünk van a helyes emésztés érdekében.
Nagyon sok termék van a piacon, ami megöli a baktériumokat, küzd a lepedékekkel, fehéríti a fogakat és frissíti a leheletet. De mi van valójában azokban a termékekben?
Szájöblítők összetétele: >>>

Alkohol
Antibakteriális célra alkalmazandó, segít megelőzni, ill. csökkenti a lepedéket az ínyen. Ez okozhat azonban égő érzést, és növelheti a szájüregi rák kockázatát. Az alkohol ugyanakkor szárítja a szájat, ami csökkenti az emésztésben egyébként igen fontos nyáltermelődést.
Fluorid
Segít a fogszuvasodás csökkentésében, és ellenállóbbakká teszi a fogakat. Míg a fluorid a természetben is megtalálható anyag, a szájápoló termékekben (és vízben) található anyag szintetikus, így erős toxikus hatással bír.
A fluorid ízületi tüneteket is okozhat, hatással van a csontokra (törés kockázatát növeli), ill.  az agyi és a pajzsmirigyműködésre is.
Klór-hexidin
Fertőtlenítő vegyi anyag, mely csökkenti a lepedék felhalmozódását és a baktériumokat, ugyanakkor megöli az egészséges baktériumokat is a szájban.
Emellett megemelheti a vérnyomást is, mely a szívrohamok kockázatát növeli. Mellékhatása lehet: fejfájás, szájszárazság, légszomj, és a felső légúti fertőzések.
Timol
Ez egy fehér, kristályos anyag, erős antiszeptikus tulajdonságokkal, mely megakadályozza a lepedék  kialakulását a fogakon. De vigyázat!  növényvédőszerként is használják! Bőrirritációt, bőr-érzékenységet, gyomorfájdalmat, hányingert, hányást okozhat, hogy csak néhányat említsünk.
Ezt akarnánk a szánkban minden nap? Nem hinném!
Törekedjünk arra, hogy nap mint nap, de legalább fokozatosan hagyjuk el a káros kemikáliákat, amennyire csak lehetséges.
Megpróbálunk most segíteni abban, hogyan készíthetünk magunknak saját szájvizet, természetes összetevőkkel.
Tulajdonképpen elég könnyű. Tegyünk egy üvegbe 2 csésze szűrt vizet, 10 csepp illóolajat. Jól rázzuk össze, öblögessünk és köpjük ki. És hogy milyen illóolajat? Nos....akár önmagában, akár kombinálva, amit kedvelünk, pl.
Mirrha - ínybetegségek, fertőzések és sebek ellen kiváló
Szegfűszeg – védi az idegeket, csillapítja a fájdalmat és megakadályozza a fogszuvasodást
Borsmenta - frissíti a leheletet, csökkenti a duzzanatot, gyulladást és érzékenységet
Védőkeverék- segít a fertőzések és a baktériumok leküzdésében, megakadályozza a fogszuvasodást
Fahéj - segít harcolni szájüregi fertőzésekkel szemben, csökkenti a gyulladást
Citrom – gátolja a lepedékképződést
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése