2016. március 26., szombat

KURKUMA AZ AYURVÉDÁBAN



A többcélú szuper gyógynövény és fűszer A kurkuma gyógyító tulajdonságait régóta ismerik, és nagyon sok helyen használják fel, kezdve az indiai konyhától az orvosi Ayurvedáig, évezredek óta. Megfelelő mennyiségű kurkuma fokozza vátát és pittát,  és enyhíti a kaphát. 
Nagyon sok lehetőség van a kurkuma felhasználására: friss, szárított és reszelt formában fűszer, kapszula vagy tabletta. Gyulladáscsökkentő, antibakteriális és antiszeptikus tulajdonságokkal rendelkezik. Megszünteti a fájdalmat és a duzzanatokat, a természet aszpirinjének is nevezik az Ayurvedában. Kis darabokban vérző sebek alvadásában segít, megelőzi a fertőzést és gyógyít. 
Neem Face Wash Arclemosónk egyik fő növényi összetevője a kurkuma. Antibakteriális, gyulladáscsökkentő, bőrsímító, a bőr bársonyos és puha lesz tőle.
Az egészséges tápanyagokat tartalmazó kurkumás tej tökéletes gyulladáscsökkentő, ezért nagyon sok hagyományos jóga- és Ayurvedikus tanácsadó alkalmazza. 
A tej nagyszerű "vivőanyag" a  kurkuma alkalmazására akár belsőleg, akár külsőleg. Kurkumát adva a tejhez növeli annak saját antioxidáns tulajdonságait. Harcol a bőr számára káros szabad gyökökkel szemben, visszaadja a bőr rugalmasságát és ragyogását. A kurkumás tej erősíti a csontokat, segít a csontritkulás visszaépülésében, ill. az ízületi gyulladás és fájdalom megszüntetésében).


Az Ayurveda 6 íze:
Az Ayurveda konyha fontosnak tartja mind a 6 íz(édes, sós, keserű,  fanyar és csípős) alkalmazását minden étkezéskor. 
Ez egyensúlyba hozza a dosákat, óv vagy csökkenti a betegségeket. Ha az ízek benne vannak ételeinkben, akkor már kb. 1/3 mennyiségtől is jóllakottságot érzünk.
De miért is van erre szükség? Ha nincs jól összeállítva az ételünk, akkor addig eszünk, míg el nem érjük a jóllakottság érzését. Viszont így könnyen sokkal több kalóriát veszünk magunkhoz, mint amennyire szükségünk van.

Néha nehéz összeállítani mind a 6 ízt egy ételben. Az egyik legegyszerűbb módja ennek a fűszerek alkalmazása. Pl. a kurkuma önmagában megadja a keserű, a fanyar és a csípős ízt. Néha pont ez a három íz az, amit a legnehezebb hozzáadni  egy étkezéshez. De ez a fűszer  segít a cukorbetegségben, valamint elősegíti a jó emésztést.

A kurkuma felhasználási módjai:

Fogyasszuk az italt naponta kétszer, étkezés előtt - ez meg fogja könnyíteni a reggeli ízületi merevséget, fájdalmat, csökkenti az esetleges duzzanatokat. Nyugtatja a  torokgyulladást, csillapítja a köhögést. Ha mézet adunk hozzá, nemcsak az íze kellemesebb, hanem antioxidáns, vírus- és gombaölő tulajdonságai vannak.
A méz az Ayurvedaban „prabhava”-ként is ismert, amely kifejezés azt jelenti, hogy megmagyarázhatatlan különleges hatása van: nem magyarázható rasa (íz), virya (minőségi felszabaduló energia) vagy vipāka (végső emésztés utáni jótékony hatás) szempontjából.

Néhány recept:

Alap-kurkumás tej receptje

Hozzávalók:

½” friss őrölt gyömbér
½ kk. szárított kurkumapor, vagy 1 kis darab friss kurkuma
1 csésze tiszta tej

½ csésze szűrt víz
1 ek. méz

Tegyük az összetevőket a méz kivételével egy lábasba, és lassú tűzön melegítsuk  20 percig, majd 15 percig hagyjuk összeérni. Melegeítsük fel újra, ha szükséges, és adjuk hozzá a mézet. Amikor a méz összeolvadt vele, kóstoljuk meg és iható.

Kurkumás tej torokfájásra

Hozzávalók:

½ kk. szárított kurkumapor,

1 ek. darált gyömbér

¼ csésze víz

Töltsük a csészébe a tejet, és melegítsük pár percig a keveréket, amíg a tej majdnem forr. Ízlés szerint borsot is adhatunk hozzá melegítés előtt. Más ízek hozzáadása is lehetséges, pl. tört  kardamom és egy csipet sáfrány, forrás előtt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése