2016. március 31., csütörtök

FOKHAGYMA ÉS MÉZ



Úgy tűnik, hogy a manapság még inkább fontos egészségünk megőrzése, vigyázása, mint a korábbi időkben. Az embert nap mint nap nagyon sok káros hatás éri, és szó szerint létfontosságú ismerni, miként védjük meg magunkat ezektől a negatív hatásoktól. Természetesen érdemes az éves orvosi kontroll, de időközben érdemes körbenéznünk a konyhánkban. A fokhagymát „szagos rózsának” is szokták nevezni, és szerte a világon kedvelt fűszernövény. Ízt ad az ételhez, és emellett nagyon sok előnye van, akár növényi formában, akár hozzáadott ételként. A fokhagyma létfontosságú tápanyagai aminosavakat, vitaminokat és enzimeket tartalmaznak.
Évszázadok óta a fokhagyma az egyik legegészségesebb étel. A vörösvértestek dolgozzák föl a megemésztett fokhagymát, és - nagyon leegyszerűsítve - a keletkezett  hidrogén-szulfid (H2S) hatására a vérerek ellazulnak, és segítik a vér áramlását. Így csökken a szívbetegségek kockázata. A fokhagyma erőteljes természetes antibiotikum, de ellentétben más antibiotikummal, nem öli meg az egészséges baktériumokat.
Az alábbiakban 10 okot sorolunk fel, miért is jó a fokhagyma.
- segít az akne kezelésében
- ellenőrzi a magas vérnyomást
- megfázással szemben hatékony gyógyszer
- képes csökkenteni a tüdőrák kockázatát 
- meggátolja a vérrög-képződést 
- enyhíti az izületi gyulladást 
- csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát
- segít egyensúlyban tartani a diabetest 
- természetes gombaölő
- csökkenti a demencia kialakulásának kockázatát
De van egy másik formája is, amiről kevesebb szó esik. A méz és a fokhagyma együttes alkalmazása az egyik legegészségesebb alternatív formája annak, hogy megvédjük magunkat a náthától, és/vagy erősítsük immunrendszerünket. Nem kell megijedni az íztől. A mézbe tett fokhagyma 1 nap alatt elveszíti erőteljes ízét, és csak a kellemes mézes ízt érezzük. Hozzáadott fahéj pikáns ízt kölcsönöz ennek. Az így kikevert „maszlag” kiváló a torokgyulladásra, hörghurutra, köhögésre. És ezt saját magamon próbáltam ki épp a múlt héten.
Receptje: 1 teljes fej fokhagymát összepréselünk, és beletesszük egy üvegbe kb. 20-25 dkg. mézzel. Jól összekeverjük. Napi egy mokkáskanállal érdemes enni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése