2016. március 19., szombat

BIO VAGY NATÚR? EZ ITT A KÉRDÉS.



...Avagy  mit is kapunk a pénzünkért?
Manapság, az olyan környezetben, ahol a szintetikus termékek használata széles körben elterjedt, egyre nagyobb az igény és kereslet a gyógynövényekből készült, vegyszermentes termékek iránt. Ezt ma sokféleképpen kínálja a kereskedelem: natúr termékek, biotermékek, gyógytermékek - és ezen szinonimák variánsai.
A vásárlók közül azonban csak kevesen tudják e kifejezések pontos értelmezését, és bizony vannak gyártók, akik  így gyakran megtévesztik őket. Pedig az ár- és a hatásbeli különbség miatt nem mindegy, hogy mit kapunk a pénzünkért cserébe.
Hogyan győződhetünk meg, hogy valóban természetes anyagokat tartalmaz a megvásárolt termékünk, és hogy mi okozza az esetenként igen jelentős árkülönbséget?

Mi is van tehát a termékekben? Mitől natúr, mitől bio, mitől gyógy?
Nos:  a natúr-, organikus vagy biokozmetikumoknak minden olyan biztonsági, gyártási és egészségügyi követelménynek meg kell felelniük, amelyeket a hagyományos kozmetikumokkal szemben is támasztanak. Ám a lényegi különbség ott van, hogy a gyártó minden olyan anyagot kiiktat a termékekből, mely az egészségre és a környezetre káros lehet.
De honnan ismerhető fel, hogy egy termék natúr / bio, és hogy valódi?
Attól, hogy zöldbe burkolják, és odabiggyesztik,hogy „bio”, v. natúr, még nem biztos, hogy valódi natúr kozmetikumról van szó. Mindenkor érdemes a gyártó után nézni, minősítő szervezetek logóját keresni. A védjegyek odaítélésének szempontjai különbözőek lehetnek, de az biztos, hogy ellenőrzött minőséget takarnak.
Sajnos előfordul, hogy a natúr kozmetikumként meghirdetett termékek egyáltalán nem tartalmaznak természetes  összetevőket, ezért nagyon kell vigyázni. Vannak ugyanis gyártók, akik azt mondják, termékük natúr, jóllehet minimális természetes összetevőt tartalmaznak.  Tudni kell, hogy a latin nevű komponensek csökkenő sorrendben szerepelnek az INCI-( kozmetikai nevezéktan) listában. Tehát érdemes megnézni, hogy valamely gyógynövény hányadik a sorban. Ne legyenek hiú ábrándjaink:  ha az utolsók között szerepelnek, akkor jóval 1 % alatt vannak. „Ne higgyünk a natúr feliratnak, ha az összetevők között az alábbiakat látjuk: Methyl, Ethyl, Propyl Paraben, Paraffin, Phenoxy-ethanol, Silicone - figyelmeztet az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI).”

A „natúr” - varázs-szó
A natúrkozmetikumok ára többszöröse lehet a szintetikus anyagokat tartalmazó hagyományos termékekének. A nagy árkülönbség oka, hogy a szintetikus termékek előállítása jóval olcsóbb, hiszen a vegyszerek mindig kéznél vannak, és minőségük állandó.
A természetes növényi összetevőknél a gyártás ki van szolgáltatva természetnek, az időjárásnak, de egzotikus országok alapanyagainál esetenként akár politikai, háborús, vagy egyéb elháríthatatlan tényezők is szerepet játszanak. A kényes alapanyagokhoz kíméletes feldolgozási technológiákra van szükség, ami szintén emeli a ráfordított költséget, illetve a BIO és ECO minősítések megszerzése is növeli az alapanyagok árát. Az illóolajat tartalmazó natúrkozmetikumoknál az sem mindegy, hogy 1 liter olaj előállításához mennyi növényre van szükség (pl. a rózsaolaj esetében 4 t. rózsasziromból csupán 1 kg. rózsaolaj állítható elő).
De bizton mondhatjuk, hogy ár-érték arányban nem drágák a natúrkozmetikumok, hiszen egyrészt valódi készítményekről van szó, másrészt ezek koncentrált mennyiségben tartalmazzák a hatóanyagokat, ezért kisebb mennyiség felhasználása is már látványos eredménnyel szolgál.

Minden bio natúr, de nem minden natúr bio
A kozmetikai cikkek csomagolásán szerepelhet natúr vagy bio megjelölés, de érdemes tisztában lenni az előállításukhoz felhasznált anyagok eredetének igazolásával. Ezért általánosságban igaz az a szabály, hogy minden biokozmetikum egyben natúr, de nem minden natúr kozmetikum bio.

A natúr- és a biokozmetikumok legfőbb jellemzői:
•   50-100 % természetes, ill. természetes eredetű összetevő;
•   szín -illat-, emulgeáló-, tartósító anyagaik természetes eredetűek;
•   nem tartalmazhatnak szintetikus UV-szűrő anyagot, alumíniumvegyületet, ásványolaj-származékot, paraffint, genetikailag módosított anyagot és nanotechnológiával előállított anyagot.

Mit nézzünk?
Mindig megbízható forrásból szerezzük be a szépség-termékeket. Tanácsot adhat kozmetikus, szépségterapeuta, vagy a kozmetikumot minősítő szervezet igazolása (gyártó cég honlapján legtöbbször szerepel, hiszen a minősítésre minden gyártó büszke).

Ennek tükrében bátran mondhatjuk, hogy a Vaipani kozmetikumaink és SNA masszázsolajaink egyértelműen natúr termékek, speciálisan összeválogatott és alkalmazott gyógynövényeket tartalmaznak. Mellékhatásoktól mentesek, nem tartalmaznak parabent, SLS-t, kőolaj-származékot, semmilyen mesterséges színezéket és/vagy illatanyagot, és nem tesztelték azokat állatokon.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése