2016. február 23., kedd

MÉREGANYAGOK A SAMPONOKBAN



A Vaipani Samponok teljesen mentesek mindenféle káros adalékanyagtól, pl. az SLS-től.






 

De nézzük, mik is ezek? SLS (Nátrium Lauryl Szulfát) - legfőbb összetevője az általános hajsamponoknak, de megtalálható fogkrémben és habfürdőben is. Tulajdonképpen ettől habzanak. Erősen irritatív, felületaktív, tisztító és habkeltő hatású anyag, és mivel csíraölő tulajdonsága is van, jelentősen károsítja a hajat és hajsejteket: kiszárítja a hajat, és őszülést is okozhat. A kutatások szerint a leggyakoribb bőrallergén szer. Belégzése és lenyelése ártalmas: irritálja a légutakat, maradandó károsodást okozhat a létfontosságú belső szervekben; szembe kerülése esetén felnőtteknél szürkehályogot idézhet elő, gyermekeknél gátolja a szem normális fejlődését, mivel a fejbőrön keresztül bekerül a vérkeringésbe. 


De nézzük, milyen egyéb méreganyagokat találni a különböző készítményekben.
SILICON - Dimethicon, Diethylmethicon, Ethylmethicon - Gyakran használják ezeket a műanyagvegyületeket samponokban, hajkondicionálókban és hajápolókban. Selymessé és könnyen fésülhetővé teszik a hajat, de vékony filmbevonatot képez a fejbőrön és a hajszálakon, ezért blokkolják a sejtek működését. Hosszú távú használat esetén a hajgyökér eltömődik, és hajhullást okozhat.

DEA (Diethanolamin) Színtelen, vagy kristályos alkohol. Gyakran használják a samponokban, hajkondicionálókban, haj- és bőrápolókban. Felszínesen feljavítja a termékek állagát, kezelhetőbbé válik a haj, de egyes figyelmeztetések szerint (pl. ha nitrátokkal együtt kerül feldolgozásra) rákot okozhat. Bőr-, és nyálkahártya izgató hatású. Egyes országokban tiltott szer.

Lanolin - gyapjúból nyerhető zsíros anyag, gyakran használják a samponokban, hajkondicionálókban és hajápolókban. Sűrűbbé és tisztábbá teszi a termékeket, de esetenként allergiát, bőrkiütéseket okoz.

Mesterséges színezékek. Gyakran használják a hajápolási termékekben. Javíthatják az egyes termékek állagát, megjelenését, illatát, de allergiát okozhatnak.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése